Hierbij willen we u informeren over de voortgang m.b.t. de voorgenomen vernieuwde huisvesting van de KWS. Het Voorontwerp is verder doorontwikkeld, waarbij nog de nodige optimalisaties zijn aangebracht in de verschijningsvorm. Dit Definitief Ontwerp wordt breed gedragen door gebruiker en gemeente en op basis hiervan kan dan ook de vergunningsaanvraag worden ingediend.

Op donderdag 12 september is er een bijeenkomst geweest voor ouders en omwonenden.

Hieronder een korte impressie van de laatste ontwikkelingen in de verschijningsvorm. Aan de achterzijde is de optimalisatie in lijn met hetgeen eerder is getoond.

Bestaande gebouw


Bestaande gebouw met nieuwe uitbreiding

De bestaande achtergevel is een optelsom van verschillende volumes in verschillende hoogtes. Het levert een rommelig en onleesbaar beeld op.

Het nieuwe heldere volume komt in de plaats voor de huidige rommelige volumes. De functie van lesruimten is duidelijk afleesbaar. Het volume krijgt een gevelafwerking in een donkere baksteen. De rollagen komen ook hier terug. De kozijnen op de begane grond wordt een pui met de dichte delen in staand metselwerk, net als de voorzijde.

Er komt beplanting tegen de dichte delen van de gevel. Goed voor de biodiversiteit en het levert een vriendelijk beeld naar de achterburen op.

 

De voorzijde is verder doorontwikkeld. De bestaande gevel is op de begane grond erg gesloten en laat weinig zien van de kinderen die er leren en spelen.

Bestaande gebouw


Bestaande gebouw met nieuwe uitbreiding

De uitbreiding is een eenheid met de doorlopen overstekende luifel. Binnen de eenheid zijn de verschillende functies afleesbaar. De afschuining is een verwijzing naar deze bestaande gevel en maakt de routing van hoofdentree naar peuterspeelzaal over het plein vriendelijker.

 

De spelende en samenwerkende kinderen worden zichtbaar door het transparante deel van de nieuwe gevel. De stafruimten hebben goed (toe)zicht op het plein en op de entree middels losse kozijnen. Bezoekers worden gesignaleerd en tijdens de pauze is er extra toezicht op de spelende kinderen.

De functie van de gemeenschappelijke hal wordt buiten zichtbaar en nodigt uit om naar binnen te gaan.

De gesloten kopgevel krijgt nu een uitnodigende en open uitstraling, waarachter de spelende peuters zichtbaar zijn. Het schoolgebouw is met de nieuwe uitbreiding weer in balans gebracht. De begane grond is aantrekkelijke en uitnodigend.

De kopgevel van de bestaande lage berging, wordt ook open gemaakt en krijgt de functie van eigen entree voor de peuters. De peuterspeelzaal ligt wat beschut aan de zijkant van de nieuwe uitbreiding en heeft ook weer een open gevel met een eigen entree aan de zijkant.

De binnenzijde van het gebouw is eveneens met zorgvuldigheid ontworpen. Naast de zeer uitgebreide verduurzaming, wordt de school gemoderniseerd. Zowel technisch als functioneel. We gaan van een ‘gangenschool’ naar een school met veel openheid en koppeling van de lokalen aan leerpleinen. De toe te passen materialen zijn waar mogelijk onderhoudsvrij en van degelijk fabricaat. Hierbij is gestreefd naar een rustige kleurstelling. Onderstaande impressies geven een beeld van hoe dit er straks uit gaat zien.

De school en de gemeente hebben de doelstelling om het bestaande schoolgebouw grondig te verduurzamen. Hierbij wordt het energieverbruik geminimaliseerd, zal de energiebehoefte naar een minimum worden beperkt en zal er voor een groot deel gebruik gemaakt gaan worden van hernieuwbare energie. Om dit te bewerkstelligen worden de volgende maatregelen bij de verbouwing uitgewerkt:

 

  • Na-isolatie van gevels, vloeren en daken;
  • Laag temperatuur verwarming, middels een Lucht Water Warmtepomp (LWW);
  • Triple (driedubbele) beglazing in de nieuwe kozijnen;
  • Gebouwbeheersysteem;
  • Elektrische buitenzonwering, aangesloten op een weerstation;
  • LED-verlichting in het volledige gebouw
  • Aanwezigheidsdetectie verlichting;
  • Daglichtregeling verlichting;
  • Veegpulsschakeling verlichting;
  • PV-panelen;
  • Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW).

 

De maatregelen die hiervoor noodzakelijk in hebben invloed op de indeling en verschijningsvorm van het gebouw. Dit is weergegeven in de eerder getoonde plattegronden en gevelaanzichten. Daarnaast zal er op het schoolplein een geluidwerende gebouwvoorziening worden gerealiseerd t.b.v. de buitenunit voor de LWW.